Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Кулуракя - гръцки великденски курабии с масло

Кулуракя - гръцки великденски курабии с масло

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Кулуракя - гръцки великденски курабии с масло
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
36
"Дойде ли Великден, точно такива сладки гръцки сладки ни се хапват"

Необходими Продукти

  • масло - 250 г на стайна температура
  • захар - 200 г
  • прясно мляко - 80 мл
  • жълтъци - 2 бр.
  • лимонова кора - 1 с.л.
  • ванилия - 1 /2 ч.л. екстракт
  • брашно - 600 г бяло
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • жълтъци - 1 бр. (или белтък) за намазване
  • сусам - за поръска или (кафява захар)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 175 градуса; Плоска тава покрита с хартия; Работи се с миксер с дебелата бъркалка.

Брашното и бакпулверът се пресяват. В купата на миксера се разбива на висока скорост маслото на кубчета за около 1-2 мин. Добавя се захарта, жълтъците и прясното мляко.

Разбива се до пухкава смес за около 3-4 минути на висока скорост. Добавя се лимоновата кора и ванилията и 1/3 от брашното. Размесва се на слаба скорост, докато се приеме брашното, отново се прибавя 2/3 от него и се размесва, докато се приеме.

Останалото брашно се изсипва на плот и тестото се прехвърля върху него и се доомесва.

Получава се сравнително меко тесто, но по-твърдо от хлебното. Оставя се за 15 минути да почине. От тестото се откъсват топчета около 30 г оформят се на фитил с дължина около 20 см.

Всеки фитил се оформя на осморка, като двата края се завиват като охлюв в противоположна посока, като се срещат по средата. Другия начин, по който може да се оформи фитилчето е да се направи на подкова с отворен край и двата края на тестото да се преплитат.

Готовите курабии се поставят в тавата върху хартия, намазват се с жълтък/белтък, поръсват се със сусам. Пече се на 175 градуса за около 15-16 минути или до хубаво порозовяване на бисквитката.

Кулуракя - гръцки великденски курабии с масло са готови.

Източник: Кулинарен блог на М . Митева

Забележка: Една част от курабийките ги поръсих с по-тъмнокафява захар.

Прекрасна бисквитка с фина структура, крехка и ухаеща на масло. В затворен съд могат да се съхраняват няколко седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: