Начин на приготвяне
Фурна - 175 градуса; Плоска тава покрита с хартия; Работи се с миксер с дебелата бъркалка.
Брашното и бакпулверът се пресяват. В купата на миксера се разбива на висока скорост маслото на кубчета за около 1-2 мин. Добавя се захарта, жълтъците и прясното мляко.
Разбива се до пухкава смес за около 3-4 минути на висока скорост. Добавя се лимоновата кора и ванилията и 1/3 от брашното. Размесва се на слаба скорост, докато се приеме брашното, отново се прибавя 2/3 от него и се размесва, докато се приеме.
Останалото брашно се изсипва на плот и тестото се прехвърля върху него и се доомесва.
Получава се сравнително меко тесто, но по-твърдо от хлебното. Оставя се за 15 минути да почине. От тестото се откъсват топчета около 30 г оформят се на фитил с дължина около 20 см.
Всеки фитил се оформя на осморка, като двата края се завиват като охлюв в противоположна посока, като се срещат по средата. Другия начин, по който може да се оформи фитилчето е да се направи на подкова с отворен край и двата края на тестото да се преплитат.
Готовите курабии се поставят в тавата върху хартия, намазват се с жълтък/белтък, поръсват се със сусам. Пече се на 175 градуса за около 15-16 минути или до хубаво порозовяване на бисквитката.
Кулуракя - гръцки великденски курабии с масло са готови.
Източник: Кулинарен блог на М . Митева
Забележка: Една част от курабийките ги поръсих с по-тъмнокафява захар.
Прекрасна бисквитка с фина структура, крехка и ухаеща на масло. В затворен съд могат да се съхраняват няколко седмици.