Начин на приготвяне
Маята се активира в топлото мляко с захарта и малко брашно. Пресяваме брашното и добавяме всички останали продукти. Замесваме малко по-твърдо тесто от стандартното за погачи.
Тестото не се чака да втаса, а се разделя на 3 части. От едната топка разточваме кора и режем лентички, които навиваме /плетем/ около купа, завита с алуминиево фолио /намазано леко с олио/.
Втасва около 15-20 минути, маже се с разбития жълтък, 1 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. олио и се пече на 160 градуса 20-30 минути.
От втората топка се оформя плетеницата върху кошницата, а от третата топка - дръжката.
Закрепват се с клечки за зъби. Декорацията е по желание според вкуса ви!
Коментари