Начин на приготвяне
Захранваме маята с 2 с.л. захар, разбъркваме, добавяме 100 мл. топло мляко, разбъркваме. Добавяме и брашно 4-6 с.л. докато стане на кашичка. Покриваме и оставяме да шупне.
В купа смесваме яйцата, захарта разбъркваме много добре, добавяме коричките от лимоните и портокала (използваме само оцветената част) ванилиите, останалото топло прясно мляко и на няколко пъти добавяме от олиото по малко и на тънка струйка, докато остане около 100 мл, което ще вкараме отвън.
Добавяме по малко брашно и замесваме тестото за ароматните козунаци. Щом тестото е поело достатъчно брашно, добавяме останалата мазнина отвън.
Покриваме и оставяме да втаса на топло (може и във фурната на около 40-50 градуса, зависи от печка). След втасването, разделям тестото на 3 равни части. От тях ще оформим 3 козунака с плетка според желанието и възможностите ни. Оставяме да втасва на топло.
Печем в началото на ниска температура като постепенно увеличаваме до 160 градуса. От захарта и водата варим гъст захарен сироп. След като се изпекат козунаците, намазваме със захарния сироп и поръсваме със захар.