Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Ароматен Козунак

Ароматен Козунак

Потребител#246822Потребител#246822
Новак
12393433
Ароматен Козунак
Снимка: Потребител#246822
1 / 4
14/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г (за козунак или за баница)
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 20 мл
  • краве масло - 50 г
  • лимонова кора - 1/2 кора
  • кора от портокал - 1/2 бр.
  • ванилия - 3 - 4 капки
  • ром - 3 - 4 капки
  • За пълнеж
  • орехи
  • стафиди
  • шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо и много ВАЖНО! ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ТРЯБВА ДА СА СЪС СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА!

Първо натрошаваме маята в дълбока купичка и поръсваме със щипка захар.

Затопляме прясното мляко съвсем леко и го добавяме към маята, разтваряме маята добре и добавяме 5-6лъжички брашно, да стане на гъста каша.

След което покриваме с кърпа или фолио и оставяме за около 15 минути да шупне.

Разбиваме яйцата със захарта, след като са добре разбити, добавяме маслото, ванилията, рома (ако използвате стафиди за плънка, по-добре накиснете стафидите с рома от предната вечер), кората от лимона и портокала.

Пресяваме брашното два пъти. Добавяме шупналата мая към яйцата и разбъркваме добре. Добавяме брашното постепенно към яйцата и бъркаме с дървена лъжица, не добавяме ново брашно, докато това, което сме сипали, не е усвоено напълно.

Трябва да се получи меко и еластично тесто. При нужда може да се добави около 1/2 чаена чаша брашно - тестото не трябва да лепне или ако лепне, то да е съвсем малко.

Олиото загряваме съвсем леко и започваме да го вкарваме към тестото по следния начин: мажем ръцете добре с олио и намазваме добре тестото, издърпваме го, така че да го сгънем като пощенски плик и така, докато не усвои цялото олио.

След като усвои олиото, доразмесваме малко козуначеното тесто, като при месенето е хубаво да издърпваме тестото, за да станат хубави конци. Оставяме да втаса между 2.5 и 3 часа - в общи линии, докато утрои обема си.

След като тестото е утроило обема си, съвсем леко го доумесваме. Аз го разделих на четири равни части, след което го направих на фитили с равна дължина, сложих плънка от стафиди и орехи, затворих фитилите и усуках добре.

Всеки може да го оформи по желание както и да използва плънка по желание.

След като оформих козунака го намазах със жълтък разбит с малко прясно мляко и поръсих обилно със захар, стафиди и орехи.

Печем ароматния козунак 45 минути на 180 градуса, ако тръгне да изгаря, покриваме с фолио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: