Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура, това е изключително важно!
Отделете 200 мл от млякото, а останалото затоплете до телесна температура и разтворете в него маята с 1 с.л. захар и оставете да шупне. В отделеното мляко разтворете захарта и разбийте яйцата, като отделите един жълтък за намазване.
Накиснете стафидите в малко ром, за да омекнат.
Пресейте 1 кг от брашното два пъти, направете кладенче и сложете в него щипка сол, ванилията и разтопеното масло.
Прибавете яйчено-млечната смес и започнете да замесвате тесто, като постепенно добавяте и от млякото с маята.
Месете до поемане на всички продукти и получаване на тестена топка.
Вземете от останалите 200 г брашно и поръсете върху масата или кухненския плот. Сложете топката тесто и месете енергично, като междувременно мажете ръцете си с олио. Целта е да вкарате олиото в тестото, разтегляйте с ръце и месете около 15-20 мин до пълното усвояване на мазнината. Трябва да ви се получи меко, еластично и гладко тесто.
Месенето е яко, но козунаците изискват тази процедура..
Сложете готовото тесто в подмазана с олио дълбока купа или тенджера, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса. Втасването отнема около 2 часа, зависи от топлината в помещението. Може да го сложите и в загрята изключена фурна, но аз не съм почитателка на тази процедура. Тестото трябва да е поне удвоило обема си.
След като втаса, извадете го, изкарайте въздуха, като го натиснете леко и разделете на 8 еднакви по големина тестени топчета. От това тесто ще направите два големи козунака.
Готовите топчета оформете на дълги ленти, поръсете с нарязан на парченца локум и изцедените стафиди и оформете фитили. Оплетете 4 бр. от фитилите и оформете козунака. По същия начин направете и другия козунак.
Прехвърлете козунаците внимателно във форми, покрити с хартия за печене, покрийте отново с домакинско фолио и оставете да втасат за още 1 час.
Разбийте отделения жълтък и намажете с него козунаците. Поръсете с кристална захар, може да я навлажните леко, така няма да се разтопи и изгори.
Сложете козунаците да се пекат във фурна с вентилатор на 170 градуса за около 40-50 мин.
Наблюдавайте ги по време на печенето, ако почнат да прегарят отгоре, покрийте ги с алуминиево фолио.
Извадете готовите козунаци с локум, махнете хартията за печене и поставете върху метална скара да се охладят.