Начин на приготвяне
Представям ви изключително сочни кюфтета, които освен че са много вкусни, леко пикантни, се приготвят и много лесно. За целта е добре сами да си направите каймата.
Изберете прясно крехко месо, за предпочитане свинско и телешко. Ако ползвате само свинско кюфтетата ще се получат някак гумени и не толкова сочни, затова вземете и малко телешко.
Нарежете месото на парчета и смелете в месомелачка. Може да използвате и кухненски робот, а ако и с това не разполагате, помолете месаря в магазина да смеля месото, което сте си избрали.
Сложете мляното месо в купа, добавете яйцето, подправките, наситнен магданоз, галетата и ракията. Алкохолът в каймата спомага месото да поема по-малко мазнина и е особено подходящ, ако ще ги пържите. Омесете каймата хубаво с ръце, намачкайте добре месото така че подправките да овкусят каймата.
Покрийте каймата с домакинско фолио и сложете в хладилник за два часа. По съвет на читател добавих лука преди печене на кюфтетата.
Нарежете пресен зелен лук на ситно, извадете каймата и го добавете, омесете отново. За да се получат добре оформени кюфтета използвам метода с капачката.
Необходима ви е винтова капачка от буркан 600-700 мл. Намокрете капачката и я обърнете с вътрешната ѝ страна да сочи към вас. Вземете около 80 г от каймата и я сложете в капачката. С ръка натиснете и разпределете каймата така че да я запълни.
Изравнете отгоре хубаво и обърнете капачката, разтресете я леко и готовото кюфте ще излезе. Това е лесен начин за формоване на кюфтета, получават се кюфтета с еднаква форма и размер.
Така направете всички, но преди всяко кюфте мокрете капачката, за да излизат по-лесно.
Така оформените кюфтета изпечете от двете страни на оребрен тиган, скара или изпържете с малко мазнина.
Сервирайте със зелена салата или пържени картофки.
Кръчмарските пикантни кюфтета са много вкусни.
Коментари
Поздрав! Марчева