Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кръчмарски пикантни кюфтета

Кръчмарски пикантни кюфтета

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Кръчмарски пикантни кюфтета
Снимка: Сия Рибагина
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Сия ни изненадва приятно с поредната брилянтна импровизация върху класическа рецепта"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 400 г врат
  • телешко месо - 300 г за готвене
  • яйца - 1 бр.
  • ракия - 1 с.л.
  • галета - 2 с.л.
  • магданоз - няколко стръка
  • зелен лук - 3 стръка
  • черен пипер
  • лют пипер - 1 ч.л.
  • бахар - 1 щипка смлян
  • чубрица - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Представям ви изключително сочни кюфтета, които освен че са много вкусни, леко пикантни, се приготвят и много лесно. За целта е добре сами да си направите каймата.

Изберете прясно крехко месо, за предпочитане свинско и телешко. Ако ползвате само свинско кюфтетата ще се получат някак гумени и не толкова сочни, затова вземете и малко телешко.

Нарежете месото на парчета и смелете в месомелачка. Може да използвате и кухненски робот, а ако и с това не разполагате, помолете месаря в магазина да смеля месото, което сте си избрали.

Сложете мляното месо в купа, добавете яйцето, подправките, наситнен магданоз, галетата и ракията. Алкохолът в каймата спомага месото да поема по-малко мазнина и е особено подходящ, ако ще ги пържите. Омесете каймата хубаво с ръце, намачкайте добре месото така че подправките да овкусят каймата.

Покрийте каймата с домакинско фолио и сложете в хладилник за два часа. По съвет на читател добавих лука преди печене на кюфтетата.

Нарежете пресен зелен лук на ситно, извадете каймата и го добавете, омесете отново. За да се получат добре оформени кюфтета използвам метода с капачката.

Необходима ви е винтова капачка от буркан 600-700 мл. Намокрете капачката и я обърнете с вътрешната ѝ страна да сочи към вас. Вземете около 80 г от каймата и я сложете в капачката. С ръка натиснете и разпределете каймата така че да я запълни.

Изравнете отгоре хубаво и обърнете капачката, разтресете я леко и готовото кюфте ще излезе. Това е лесен начин за формоване на кюфтета, получават се кюфтета с еднаква форма и размер.

Така направете всички, но преди всяко кюфте мокрете капачката, за да излизат по-лесно.

Така оформените кюфтета изпечете от двете страни на оребрен тиган, скара или изпържете с малко мазнина.

Сервирайте със зелена салата или пържени картофки.

Кръчмарските пикантни кюфтета са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Много добра рецепта на подправки. Благодаря! Това с капачката от буркан направо ме разсмя, ама вярно е, че идеята е чудесна. Ще ме накараш да ги направя и да ги метна на оребрен тиган, та както съм почистила и изпрала всичко отново да се умириша на печени кюфтачета...мда.
Поздрав! Марчева
07.04.2017 01:05
3
1
1
Покажи всички подкоментари
Krasimir
Krasimir
бахар не е ли по добре кимион
12.06.2016 04:44
4
1
1
Покажи всички подкоментари
Monika Ivanova
Monika Ivanova
за първи път чувам за ракията в кюфтета...благодаря ви страхотна идея
05.05.2016 04:59
1
2
Наталия Петрова
Наталия Петрова
Изглеждат адски апетитно ..
04.05.2016 21:44
1
1
Албена Асенова
Албена Асенова
Налей,налей кръчмарю по едно винце с тез апетитни кюфтенца сладко да замезя!
04.05.2016 19:07
3
1
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Страхотни кюфтенца! И много интересен начин за оформяне! Благодаря, Сийче!
04.05.2016 18:03
1
1
цветослава киркова
цветослава киркова
Малеее , как ще пийнат по една биричка , а може и винце бяло че имам студено в хладилника , страхотни са !
04.05.2016 18:01
2
1
Ваня Благоева
Ваня Благоева
Предполагам са супер вкусни! Никога не съм правила комбинация от свинско и телешко, но ще опитам!
04.05.2016 15:31
1
2
Потребител#167180
Потребител#167180
Чудесни кюфтенца, много апетитни!
04.05.2016 15:05
1
1