Начин на приготвяне
Купичките са с диаметър 9 см. От външната страна поставям допълнителна лента от хартия за печене.
На водна баня разтопявам натрошения шоколад. В друг съд разделям белтъци от жълтъци. Към жълтъците добавям 2 с.л. вода и 2 с.л. ликьор или още 2 с.л. вода, в случай че не сложим ликьор.
Общо 4 с.л. течност. Добавям и половината захар. Разбърквам на водна баня, докато жълтъците леко се сгъстят.
Врящата вода не трябва да се докосва до купата, иначе ще се сготвят яйцата. Другата част от захарта изсипвам при белтъците и разбивам на сняг.
В друга купа разбивам сметаната. Към жълтъците добавям разтопения шоколад и разбърквам внимателно на ръка с шпатула.
По малко добавям и от сметаната, и от белтъците на сняг. Разбърквам, като внимавам да не излезе въздухът. Пълня купичките 2 см. над ръба. Прибирам във фризера за минимум 1 час.
Коментари