Начин на приготвяне
Шоколадът се начупва на парченца и се разтопява на водна баня с маслото и млякото. Щом се стопи, се маха от водната баня.
Жълтъците се прибавят един по един и тогава се прибавя захарта. Белтъците се разбиват на гъст сняг с 1 щипка сол. Към шоколада се прибавя част от белтъците и се бъркат енергично.
Прибавя се останалата част и мусът се бърка, докато не остане и следа от белтъците.
Финият шоколадовият мус се поднася студен и с настърган шоколад.
Коментари
І част: 100 гр. какао и 200 гр. пудра захар се разбъркват с малко вода до гъста кашичка.
ІІ част: 200 гр. пудра захар и 300 гр. масло се разбиват до побеляване до еднообразна смес. След това към нея се прибавят последователно шест жълтъка. Към получената съставка се прибавя първата.
ІІІ част: Шест белтъка и 2-3 пълни супени лъжици пудра захар се разбиват на твърд сняг. След това се прибавят към общата смес, като непрекъснато се разбъркват с миксер.
Това е доста като количество, но нищо не пречи да се направи и само половината. Става божествен мус. Да ви е сладко!