Начин на приготвяне
Първо започнете с почистване на охлювите. 2-3 дни преди да ги сготвите трябва да ги поставите в дълбок съд и да ги премивате от време на време, за да се изчистят от храната си.
Когато започнете да ги приготвяте трябва да ги измиете хубаво и да ги сложите в тенджера с около литър и половина вода. Когато заврят, отгоре се образува пяна, която трябва да изчиствате поне 10-15 минути.
След като са врели около половин час ги изваждаме, за да се охладят. С нещо остро набождаме охлюва и го изваждаме от черупката, като изрязваме и изхвърляме всичко останало, освен мускулестата част най-отдолу. Само тя се приготвя.
Измиваме още веднъж и слагаме в паничка с 2 с.л. оцет и няколко щипки сода. След 10 минути измиваме отново.
Правим гъста каша от бирата, двата вида брашно, сол на вкус и галетата. Слагаме в кашата изцедените подсушени охлюви, разбъркваме и пържим в сгорещено олио.
За сосчето разбъркваме киселото мляко, майонезата, копъра, сол, сусамовия тахан и горчицата размесваме хубаво и след това топим вече готовите късчета охлюви.
Коментари