Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата заедно със захарта, ванилията и бакпулвера. В отделен съд содата се смесва заедно с киселото мляко и се бърка докато киселото мляко започне да прави балончета (тоест да шупне), това се прави за да не мирише кексът на сода бикарбонат. Когато шупне се прибавя при вече разбърканите яйца, захар, ванилия и бакпулвер.
След това брашното се пресява и се прибавя към готовата смес, разбърква се обилно, за да няма топчета (аз слагам малко по малко брашното, защото разбърквам всичко с вилица, ако бъркате с миксер може да изсипете и цялото брашно наведнъж).
Когато се получи хомогенна смес се настъргва и лимоновата кора, прибавя се една чаена лъжичка олио и се разбърква, за да се смесят добре всички съставки.
След това се намазва форма за кекс с олио (хубаво трябва да е намазана, аз слагам 1 чаена лъжичка и намазвам формата с четка за намазване), поръсва се леко с брашно и готовата смес се изсипва в намазаната форма.
Към остатъка, който е останал по съда, се прибавя какаото на прах, разбърква се добре и се прибавя към останалата смес с кръгови движения. След това се взима една вилица и какаовата смес се разнася навсякъде, като вилицата трябва да опира в дъното на формата.
Пече се около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Трябва да изстине много добре, за да може да се отдели готовият кекс от формата. Става леко глетав, не е сух. Вкъщи много го харесват всички и затова реших да споделя рецептата си с вас.
Коментари