Начин на приготвяне
В съд с капак слагаме черешите и ги заливаме с алкохола, разбъркваме и оставяме в хладилник за 12 часа.
Шоколадов крем:
Загряваме сметаната и прибавяме шоколада на парченца, бъркаме докато той се разстопи, прибавяме ликьора и охлаждаме в хладилника за 4 часа, за да се сгъсти кремът.
Млечен крем:
Загряваме маслото и прибавяме парченцата шоколад, кафето и водата, оставяме на слаб огън да се разтопят, като ги разбъркваме.
Разбъркваме яйцето с нишестето и 2 с.л. от млякото.
Сваряваме останалото мляко със захарта и при непрекъснато бъркане добавяме разбитото с нишестето яйце, бъркаме, докато започне де се сгъстява, и го отстраняваме от огъня, добавяме маслото, като го разбъркваме, докато се стопи.
За блата:
Към разбитите яйца прибавяме олиото и киселото мляко, разбъркваме и сипваме брашното, какаото, содата, кафето, бакпулвера и захарта, разбъркваме всичко добре. Полученото гъсто тесто прехвърляме в намаслена и посипана с галета форма и печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до зачервяване.
Сервираме готовия блат нарязан на кубчета и сиропиран с черешова марината в подходяща чаша, като го редуваме с пластове шоколадов крем, мариновани череши, млечен крем и повтаряме.