Мързелива къпана баница

Потребител#170618Потребител#170618
Помощник Готвач
172
2k
457
1k
2
12/06/2016
"Тази сутрин баба беше мързелива, но баницата ѝ се получи повече от перфектна Хапнахме я с яйран и компот"
Приготвяне55 мин.
Готвене50 мин.
Общо105 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо118 151
  • Преглеждания за месеца111
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр.
  • вода - 200 мл хладка
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 125 г краве
  • олио - 125 мл
  • сирене - 200 г
  • брашно - 700 г + 100 г за разточването на корите
  • вода - 400 мл студена за заливане на баницата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбивате яйцата, хладката вода, оцета, солта и започвате да добавяте постепенно брашно. Трябва да получите меко тесто. Разделяте полученото тесто на 14 еднакви топки, покривате ги със стреч фолио или кърпа и го оставяте да починат.

Разтопявате маслото и го смесвате с олиото. Взимате едната топка, поръсвате повърхността за точене с брашно и започвате да точите. Кората ви трябва да е голяма, колкото е голяма баницата (моята беше 30 см.).

Намазнявате тавата и слагате разточената кора, заливате с лъжичка масло и размазвате върху кората.

Така разточвате и останалите 13 кори, като върху всяка слагате по лъжица масло. На петата кора наръсих половината сирене, сложих още 5 и наредих втората половина.

Мушнах я в предварително загрята на 200 градуса фурна, като я намалих на 180 градуса.

Когато баницата се изпече добре, я вадите и я заливате със студената вода и пак я мушкате за още двайсетина минути във фурната, докато поеме цялата вода.

След като прецените, че е готова, и я извадите, оставете я да почине 10 мин. и тогава поднесете с подсолен айрян.

Гарантиран резултат! Страхотна вкусотия!

Приятен апетит!

Дървената точилка от едно време - 68 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дървената точилка от едно време - 68 см
3.50 лв.
Виж ››

Удобна за работа класическа дървена точилка, с чиято помощ ще точите вкусни баници и ще приготвяте сочни пици с тънка коричка

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Turkyan Saba
Turkyan Saba
17.10.2017 13:46
Сега я сложих във фурната,ще видим как ще стане.
0
0
Вальо
Вальо
13.11.2016 12:55
Изглежда страхотно ! Непременно ще опитам да я направя .
Само че ще сложа повечко сирене ;)
2
0
Потребител#170618
Аз също винаги слагам повече сирене :)
1
0
Потребител#173178
Скоро не бях виждала по-апетитно нещо! Поздравления за снимките и самата баница! Непременно ще я пробвам при малко повече свободно време.
3
0
Потребител#170618
Благодаря за милите думи :) Няма да съжалявате!Ще се радвам да споделите.
1
4