Начин на приготвяне
Попарваме с вряла вода измитите лозови листа.
Сгорещяваме половината от олиото и в него запържваме наситнения лук за кратко и прибавяме почистения и измит ориз, разбъркваме.
Овкусяваме на вкус със сол и пипер и сипваме копъра, доливаме 2 1/2 ч.ч. гореща вода и готвим на умерен огън, докато оризът поеме течността. Сваляме от котлона и леко охлаждаме плънката.
Разгъваме листата и във всяко поставяме от ориза. Започваме да навиваме стегнати сармички, които редим плътно в тенджера, прибавяме останалото олио, сока на лимоните и вода, така че да покрие сармите.
Готвим на среден огън затиснати с чиния, докато останат на мазнина.
Сервираме топли или студени.