Начин на приготвяне
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в малко олио. Добавят се нарязаните на дребно гъби, нарязаните на ситни кубчета моркови, прибавят се измития булгур и чаена чаша от течността от буркана от консервираните гъби.
След като започне да ври, се намалява котлона и се оставя да къкри около десетина минути. Плънката се поръсва с подправки в количество на вкус (сол, черен пипер, кимион, чубрица, мащерка) и при необходимост се долива още малко течност. Температурата на котлона се намалява и плънката се оставя да къкри още няколко минути, докато поеме течността.
Взима се лозов лист, пълни се с две супени лъжици от плънката и се завива стегнато. Така се процедира и с останалите сарми.
Сармите се нареждат в леко намаслена тенджера с дебело дъно, върху тях се слага обърната порцеланова чиния, която да ги притиска.
Налива се гореща вода, колкото леко да покрива чинията и лозовите сарми се варят на слаб котлон около 20 минути.
Добър апетит!