Бяла шоколадова торта с бишкоти

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
614
91
1508
7
10/07/2016
"В квартала всички знаят баба като майсторка на тортите с бишкоти още от 68 година Пробвайте тази бяла магия задължително!"
Приготвяне90 мин.
Готвене5 мин.
Общо95 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 746
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • За форма с диаметър 10 см
  • бишкоти - 19 бр. (16 бр. за стени и 3 за дъно)
  • бял шоколад - 150 г
  • сметана - 400 г заквасена
  • сметана - 250 мл сладкарска за разбиване
  • желатин - 1 пак. (10 г)
  • бейлис - 50 мл по желание
  • бял шоколад - люспи или нарязан, за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Постелете с хартия за печене дъното на форма за торта с подвижен ринг. Наредете бишкотите по вътрешната страна на ринга изправени. Внимателно наредете бишкоти и на дъното на формата. Запълнете дупките с малки парчета.

Накиснете желатина в няколко супени лъжици вода и го оставете да набъбне. Направете плънката на тортата, като разбъркате заквасената сметана.

Разтопете на водна баня белия шоколад или в микровълнова на малки парчета, като отваряте и разбърквате на 10 сек. до разтапяне. Прибавете шоколада малко по малко към заквасената сметана, като бъркате постоянно.

Добавете Бейлиса към желатина и го загрейте леко на водна баня до втечняването му. Добавете към него 1-2 с.л от шоколадовата смес и разбъркайте хубаво. Прибавете го към останалата смес и разбъркайте.

Разбийте с миксер сладкарската сметана, докато започне да образува връхчета. Прибавете я към шоколадовата смес.

Изсипете готовата смес във формата във вътрешността на бишкотите и приберете в хладилник за около 2 часа.

При готовност сложете тортата в чиния за сервиране и махнете ринга. Украсете с люспи или нарязан бял шоколад.

Адаптирано от Ева Тонева

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Илияна Димова
Много красива и съм сигурна , че е много вкусна, харесвам сладкиши с бишкоти
1
0
Мария Димитрова
:) И така ще я хапнем :D
1
0
Мария Димитрова
А бишкотите омекват ли ?
0
0
Нина Иванова Иванова
И аз по-мекички по ги харесвам обаче не знам дали ще се закрепят :) ако омекнат. Все пак са обкова на плънката на тортата и да не се разпадне :)
0
0
Мария Димитрова
Благодаря. Страхотна е, направих я! Но ми се искаше бишкотите да поомекнат ....
1
0
Нина Иванова Иванова
Съвсем малко, тъй като има желатин и бързо стяга. Стените от към плънката малко бяха омекнали, но външните стени си бяха хрупкави. Вероятно ако е по-малко желатина и по-бавно стяга ще се напоят повечко.
0
0