Начин на приготвяне
Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с 1/2 от захарта на сняг. С останалата захар разбийте жълтъците.
В купа смесете сухите съставки (брашно, нишесте, какао и бакпулвер). Започнете да добавяте белтъците към жълтъците, като ги редувате със сухата смес и бъркате внимателно. Накрая добавете маслото.
Застелете форма с хартия за печене (26 см). Изсипете сместа и печете на 180 градуса/35-40 минути. Оставете да се охлади и го разрежете на две части. Горната част нарежете на 16 триъгълника.
Приготвяне на крема. Разбийте сметаната с пудрата захар (2 с.л.), но не прекалявайте.
Прасковите ги пуснете във вряща вода и варете около 5-10 минути. Отцедете ги от водата, охладете и обелете. Две праскови оставете за украса, другите ги нарежете на кубчета.
Шоколада натрошете на дребни парчета.
Разтопете желатина (който предварително е бил накиснат в студена вода) и го прибавете към сметаната.
Добавете прасковите, шоколада и разбъркайте добре. Застелете подходяща купа със стреч фолио (трябва да е с по-малък диаметър от блата). Изсипете крема и загладете хубаво.
Оставете леко да стегне и покрийте с блата. Може да го сиропирате леко с прясно мляко или захарен сироп). Загърнете хубаво с фолиото и оставете тортата да стегне за няколко часа или една нощ.
Вземете купа (трябва да е с по-малък диаметър при отвора от блата), застелете с опаковъчно фолио и изсипете плънката. Загладете хубаво и сложете в хладилника за 3-4 часа.
След като достатъчно е стегнала плодовата торта, я обърнете върху чиния. Подредете нарязаните триъгълници (сиропирани), като ги поставяте плътно един до друг и леко ги притискате към пълнежа.
Украсете с останалите праскови, а в средата - с нарязани на ситно сушени кайсии (може и без тях). По желание поръсете с пудра захар и върнете в хладилника.
Тортата с праскови Фантазия е готова.
Коментари