Терин с бишкоти и малини

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
17/07/2016
"Отдавна не бяхме опитвали нещо толкова свежо и вкусно. Страхотна и проверена рецепта, за която трябва да благодарим на Мария Симеонова "
Приготвяне50 мин.
Общо50 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 926
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • Крем
  • маскарпоне - 250 г
  • заквасена сметана - 250 г
  • захар - 100 г кристал
  • белтъци - 2 бр.
  • ванилия - екстракт 1 ч.л.
  • желатин - 15 г (1 пакетче и 1/2)
  • Сироп и глазура
  • пресни малини - 400 г
  • захар - 100 г
  • вода - 200 мл
  • желатин - 1/2 пакетче
  • бишкоти - 16 бр. Савоярди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се с миксер.

Кейкова форма 23/13 см, покрита със свежо фолио.

Първо се започва от половината малини - 200 г, които се пасират с блендер, водата и захарта. Прецеждат се през цедка, за да се отстранят семките. Оставя се настрани.

Маскарпонето и заквасената сметана се разбъркват на слаба степен на миксера, прибавя се ванилията и половината захар. Разбива се до гладък крем.

Желатинът се поставя в малко вода, за да набъбне, и на водна баня се стопява и на тънка струйка и непрекъснато разбъркване се прибавя към крема от Маскарпоне.

Белтъците се разбиват на сняг, като се добавя постепенно и останалата захар, нека да имат твърди връхчета. С шпатула се прибавят внимателно към крема от Маскарпоне.

Покрива се дъното и ъглите на кейкова форма със свежо фолио. Половината от крема се изсипва и се разпределя равномерно.

В малиновия сок се натопяват бишкоти - само 4 бр., и се слагат върху крема по дължината на формата. О горе се нареждат и малко малини. Покрива се с останалия крем и се заглажда с шпатула. Отгоре се нареждат и останалите бишкоти плътно една до друга, също напоени в сок от малините. Притиска се с ръка и се оставя в хладилник за 4-5 часа.

Останалият желатин от половин пакетче се поставя в малко вода, за да набъбне, и се стопява на водна баня и при непрекъснато разбъркване се добавя към сока от малините. Ако има паднали трохи от бишкотите в сока, той се прецежда предварително. Оставя се да се охлади на стайна температура и да се получи глазура.

В продълговата чиния се обръща Теринът с бишкотите, отстранява се фолиото и се залива с глазурата. Отгоре се нареждат останалите малини.

Източник: Йоли

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
marcheva14
marcheva14
17.07.2016 20:13
Благодаря, Сия!
Ще дам малко обяснение на въпроса ти. Има безброй рецепти с термина "гретен" или "терин" Това са видове различни запеканки на фурна или не.
Гретен е термин като: огретен, гратен или гретен и е всяко ястие залято със сирене, мляко, сметана и бучки масло. Това ястие винаги се приготвя във фурна и в кръгли или овални огнеупорни форми, наречени gratin.
Терин е готварския съд в който се приготвя вид ястие. Той обикновено е правоъгълен/овален, средно дълбок, но с плътно прилепнали стени.
Вариациите в рецептурника на Терин са най-различни - от зеленчукови, месни , до плодови и шоколадови сготвени в Терин и почти винаги са в продълговата правоъгълна форма.
Специално аз, Терина съм го приготвила в тесен огнеупорен съд с тесни страни с размери 23/13 см.
Източник: За добрата домакиня: какво е Терин и Гретен.
2
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
17.07.2016 16:12
Супер вкусно изглежда,но защо терин? Като става дума за терин си представям ястие от кайма,дивеч или въобще нещо солено,което в България се готви в кексова форма,която в никакъв случай не е френския готварски съд-терин :)
1
0
marcheva14
marcheva14
17.07.2016 12:45
Благодаря ти, Добринке. Този Терин е от тези рецепти , които винаги стават, грешка няма. На вкус е прекрасен, лек десерт за лятото и най-важното не е много сладък, усеща се приятна киселина от малините.
2
0