Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Терин»Терин с бишкоти и малини

Терин с бишкоти и малини

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Терин с бишкоти и малини3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Отдавна не бяхме опитвали нещо толкова свежо и вкусно. Страхотна и проверена рецепта, за която трябва да благодарим на Мария Симеонова"

Необходими Продукти

  • Крем
  • маскарпоне - 250 г
  • заквасена сметана - 250 г
  • захар - 100 г кристал
  • белтъци - 2 бр.
  • ванилия - екстракт 1 ч.л.
  • желатин - 15 г (1 пакетче и 1/2)
  • Сироп и глазура
  • пресни малини - 400 г
  • захар - 100 г
  • вода - 200 мл
  • желатин - 1/2 пакетче
  • бишкоти - 16 бр. Савоярди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се с миксер.

Кейкова форма 23/13 см, покрита със свежо фолио.

Първо се започва от половината малини - 200 г, които се пасират с блендер, водата и захарта. Прецеждат се през цедка, за да се отстранят семките. Оставя се настрани.

Маскарпонето и заквасената сметана се разбъркват на слаба степен на миксера, прибавя се ванилията и половината захар. Разбива се до гладък крем.

Желатинът се поставя в малко вода, за да набъбне, и на водна баня се стопява и на тънка струйка и непрекъснато разбъркване се прибавя към крема от Маскарпоне.

Белтъците се разбиват на сняг, като се добавя постепенно и останалата захар, нека да имат твърди връхчета. С шпатула се прибавят внимателно към крема от Маскарпоне.

Покрива се дъното и ъглите на кейкова форма със свежо фолио. Половината от крема се изсипва и се разпределя равномерно.

В малиновия сок се натопяват бишкоти - само 4 бр., и се слагат върху крема по дължината на формата. Отгоре се нареждат и малко малини. Покрива се с останалия крем и се заглажда с шпатула. Отгоре се нареждат и останалите бишкоти плътно една до друга, също напоени в сок от малините. Притиска се с ръка и се оставя в хладилник за 4-5 часа.

Останалият желатин от половин пакетче се поставя в малко вода, за да набъбне, и се стопява на водна баня и при непрекъснато разбъркване се добавя към сока от малините. Ако има паднали трохи от бишкотите в сока, той се прецежда предварително. Оставя се да се охлади на стайна температура и да се получи глазура.

В продълговата чиния се обръща теринът, отстранява се фолиото и се залива с глазурата. Отгоре се нареждат останалите малини.

Теринът с бишкоти и малини е готов.

Източник: Йоли

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Благодаря, Сия!
Ще дам малко обяснение на въпроса ти. Има безброй рецепти с термина "гретен" или "терин" Това са видове различни запеканки на фурна или не.
Гретен е термин като: огретен, гратен или гретен и е всяко ястие залято със сирене, мляко, сметана и бучки масло. Това ястие винаги се приготвя във фурна и в кръгли или овални огнеупорни форми, наречени gratin.
Терин е готварския съд в който се приготвя вид ястие. Той обикновено е правоъгълен/овален, средно дълбок, но с плътно прилепнали стени.
Вариациите в рецептурника на Терин са най-различни - от зеленчукови, месни , до плодови и шоколадови сготвени в Терин и почти винаги са в продълговата правоъгълна форма.
Специално аз, Терина съм го приготвила в тесен огнеупорен съд с тесни страни с размери 23/13 см.
Източник: За добрата домакиня: какво е Терин и Гретен.
17.07.2016 20:13
2
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Супер вкусно изглежда,но защо терин? Като става дума за терин си представям ястие от кайма,дивеч или въобще нещо солено,което в България се готви в кексова форма,която в никакъв случай не е френския готварски съд-терин :)
17.07.2016 16:12
1
marcheva14
marcheva14
Благодаря ти, Добринке. Този Терин е от тези рецепти , които винаги стават, грешка няма. На вкус е прекрасен, лек десерт за лятото и най-важното не е много сладък, усеща се приятна киселина от малините.
17.07.2016 12:45
2
Добринка Петкова
Добринка Петкова
Уникален е,страхотна рецепта!
17.07.2016 12:14
1