Начин на приготвяне
Работи се с миксер.
Кейкова форма 23/13 см, покрита със свежо фолио.
Първо се започва от половината малини - 200 г, които се пасират с блендер, водата и захарта. Прецеждат се през цедка, за да се отстранят семките. Оставя се настрани.
Маскарпонето и заквасената сметана се разбъркват на слаба степен на миксера, прибавя се ванилията и половината захар. Разбива се до гладък крем.
Желатинът се поставя в малко вода, за да набъбне, и на водна баня се стопява и на тънка струйка и непрекъснато разбъркване се прибавя към крема от Маскарпоне.
Белтъците се разбиват на сняг, като се добавя постепенно и останалата захар, нека да имат твърди връхчета. С шпатула се прибавят внимателно към крема от Маскарпоне.
Покрива се дъното и ъглите на кейкова форма със свежо фолио. Половината от крема се изсипва и се разпределя равномерно.
В малиновия сок се натопяват бишкоти - само 4 бр., и се слагат върху крема по дължината на формата. Отгоре се нареждат и малко малини. Покрива се с останалия крем и се заглажда с шпатула. Отгоре се нареждат и останалите бишкоти плътно една до друга, също напоени в сок от малините. Притиска се с ръка и се оставя в хладилник за 4-5 часа.
Останалият желатин от половин пакетче се поставя в малко вода, за да набъбне, и се стопява на водна баня и при непрекъснато разбъркване се добавя към сока от малините. Ако има паднали трохи от бишкотите в сока, той се прецежда предварително. Оставя се да се охлади на стайна температура и да се получи глазура.
В продълговата чиния се обръща теринът, отстранява се фолиото и се залива с глазурата. Отгоре се нареждат останалите малини.
Теринът с бишкоти и малини е готов.
Източник: Йоли
Коментари
Ще дам малко обяснение на въпроса ти. Има безброй рецепти с термина "гретен" или "терин" Това са видове различни запеканки на фурна или не.
Гретен е термин като: огретен, гратен или гретен и е всяко ястие залято със сирене, мляко, сметана и бучки масло. Това ястие винаги се приготвя във фурна и в кръгли или овални огнеупорни форми, наречени gratin.
Терин е готварския съд в който се приготвя вид ястие. Той обикновено е правоъгълен/овален, средно дълбок, но с плътно прилепнали стени.
Вариациите в рецептурника на Терин са най-различни - от зеленчукови, месни , до плодови и шоколадови сготвени в Терин и почти винаги са в продълговата правоъгълна форма.
Специално аз, Терина съм го приготвила в тесен огнеупорен съд с тесни страни с размери 23/13 см.
Източник: За добрата домакиня: какво е Терин и Гретен.