Начин на приготвяне
Леко загрейте прясното мляко, но да не е горещо. Може да използвате 50 на 50 мляко и вода. Разтворете в него маята и захарта и 1 с.л. брашно. Оставя се на топло да втаса.
Пресейте брашното със солта и постепенно добавете в кладенчето яйцето, олиото и маята. Замесете хубаво средно меко тесто с брашното и го оставете да втаса на топло за 40 минути.
Разделете тестото на топки, които разточете на тънки кори върху набрашнен плот. Големината на топките и корите зависи от желанието ви колко големи искате да са кифлите.
Всяка разточена кора разрежете на 8 триъгълника. В основата на всеки се слага плънка по избор и се завиват кифлите.
Подредете ги на разстояние една от друга в намазнена тава и ги оставете отново да втасат за 30 минути.
Намажете кифлите с разбит жълтък с малко олио, по желание ги поръсете с мак, захар или сусам отгоре.
Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 180-190 градуса до златист цят.
Коментари