Кифли с мая

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
15
"Най-трудното при приготвянето на кифли е да се престрашите. Останалото идва от само себе си!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч ч (200 мл)
  • мая - 1 пакетче суха или 1/2 прясна
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • брашно - около 500 г
  • яйца - 1 брой + 1 жълтък за намазване
  • мармалада - гъст, за пълнежа, може и локум, кашкавал, сирене…
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леко загрейте прясното мляко, но да не е горещо. Може да използвате 50 на 50 мляко и вода. Разтворете в него маята и захарта и 1 с.л. брашно. Оставя се на топло да втаса.

Пресейте брашното със солта и постепенно добавете в кладенчето яйцето, олиото и маята. Замесете хубаво средно меко тесто с брашното и го оставете да втаса на топло за 40 минути.

Разделете тестото на топки, които разточете на тънки кори върху набрашнен плот. Големината на топките и корите зависи от желанието ви колко големи искате да са кифлите.

Всяка разточена кора разрежете на 8 триъгълника. В основата на всеки се слага плънка по избор и се завиват кифлите.

Подредете ги на разстояние една от друга в намазнена тава и ги оставете отново да втасат за 30 минути.

Намажете кифлите с разбит жълтък с малко олио, по желание ги поръсете с мак, захар или сусам отгоре.

Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 180-190 градуса до златист цят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
58
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Криси
Криси
страхотна рецепта! облизахме си пръстите, невероятно са вкусни.
07.09.2014 20:10
2
1
Мирослава
Мирослава
Реших да изпробвам тази рецепта и съм много доволна от резултата!И малкият ми син си хапна кифлички с удоволствие и ги хареса!Благодаря!
17.03.2013 17:58
1