Начин на приготвяне
Пресявам си брашното в купа. Правя си кладенче. Чуквам си яйцето. Прибавям си маята към леко стоплената вода и размивам заедно с захарта и 1 с.л брашно. Добавям олиото и солта. Замесвам тестото. Набрашнявам си плота и го доомесвам. Оставям го завито на топло да втаса за 30-40 мин.
След като втаса го разделям на 6 части. Всяка част я разточвам върху набрашнен плот с форма на правоъгълник. Формата трябва да е достатъчна, за да завием кренвирша само веднъж, а краищата на тестото да ги притиснем от единия до другия край. С помощта на нож режем на шайби на равно разстояние изцяло покрития кренвирш, без притиснатото тесто.
След това обръщаме шайбата с кренвирша и тесто, така че да легне в ляво, другата завиваме в дясно, после пак в ляво и така последното кръгче да е в началото, като център. Внимателно слагаме закуските в таза застлана с хартия за печене. Получават се закуски с наредени кръгчета.
Оставяме да втасат на топло за 30 мин. В отделна купичка разбивам добре жълтък с размекнато масло. Вече втасали мажем с разбития жълтък и маслото с помощта на четка тестената част. Поръсваме тестото със сусам или ръсеница. Печем на 180 градуса в загрята фурна. След като се опекат ги поднасяме с компот.