Торта Дебелата Шарлота

Торта Дебелата Шарлота
Снимка: Веселина Константинова
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12
"Важно е да уточним, че името на тортата се отнася само за нея, а не за онези, които вече похапват второ парче Дебелата Шарлота"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 12 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • масло - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • захарен сироп - за сиропиране
  • За крема
  • бял шоколад - 150 г
  • шоколад - 100 г млечен
  • масло - 2 с.л.
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • бренди - 1/4 ч.ч.
  • бяло вино - 3 с.л.
  • маскарпоне - 500 г
  • заквасена сметана - 150 г
  • ядки - 1/2 ч.ч. смлени /орехи, бадеми/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците. Добавете солта и 1 ч.ч. захар към белтъците и разбийте на сняг. Останалата захар прибавете към жълтъците и разбийте на пяна.

Пресейте брашното и го прибавете постепенно към яйчената смес. Прибавете и разтопеното масло. Разбъркайте и изпечете два блата в тава, застлана с домакинска хартия, като предварително сте загряли фурната на 180 градуса за около 30 минути. Готовите блатове охладете.

Разбийте жълтъците със захарта, виното и брендито. Загрейте ги на водна баня при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Разтопете белия шоколад заедно с 1 с.л. масло на водна баня. По същият начин работете и с млечния шоколад. Разделете яйчения крем и прибавете по една част към шоколадовата глазура. Разбъркайте.

Разбийте сметаната и маскарпонето на гъст крем. Добавете смлените ядки. Сиропирайте блатовете и сглобете тортата. Намажете обилно между двата блата със сметановия крем. Отгоре завършете, като слагате по една лъжица от белия крем и по една лъжица от кафявия до изчерпване.

Охладете тортата преди сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: