Начин на приготвяне
В дълбока купа смесваме брашното, маята, нишестето и кардамона. Объркваме хубаво. След това добавяме олиото, топлата вода и млякото. Сместа се бърка хубаво, докато стане еднородна. Готовото тесто се оставя да втаса за около 15-20 минути. За да втаса потапяме купата в съд с топла вода и я покриваме с капак.
Водата не трябва да е много гореща. През това време приготвих сиропа. За сиропа захарта трябва да се разтопи много хубаво. Трябва да заври хубаво. Сиропът трябва да е топъл. Приготвям и олиото, в което ще пържим джелебито.
След 15-20 минути сместа за джелебито трябва да има балончета. Започваме да пълним шприц с тънък накрайник с тази смес. Сместа се спуска спираловидно в сгорещено олио. Пържи се от двете страни до златисто.
След като е готово се вади от олиото и се пуска в топлия сироп. Готовото джелеби не трябва да седи много във сиропа - само за 1-2 минути и се изважда.