Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Индийски десерт Джелеби

Индийски десерт Джелеби

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Индийски десерт Джелеби2 / 2
08/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
20
"Който го е страх от калории, да не опитва нашето джелеби, но да знае, че прави голяма грешка"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 ч.ч.
  • мая - 1 ч.л. суха
  • кардамон - 1/8 ч. л . смлян
  • олио - 1 ч.л.
  • царевично нишесте - 2 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • вода - 3/4 ч.ч. топла
  • За сиропа
  • захар - 1 1/4 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • кардамон - 1/4 ч.л. смлян
  • шафран - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа смесваме брашното, маята, нишестето и кардамона. Объркваме хубаво. След това добавяме олиото, топлата вода и млякото. Сместа се бърка хубаво, докато стане еднородна. Готовото тесто се оставя да втаса за около 15-20 минути. За да втаса потапяме купата в съд с топла вода и я покриваме с капак.

Водата не трябва да е много гореща. През това време приготвих сиропа. За сиропа захарта трябва да се разтопи много хубаво. Трябва да заври хубаво. Сиропът трябва да е топъл. Приготвям и олиото, в което ще пържим джелебито.

След 15-20 минути сместа за джелебито трябва да има балончета. Започваме да пълним шприц с тънък накрайник с тази смес. Сместа се спуска спираловидно в сгорещено олио. Пържи се от двете страни до златисто.

След като е готово се вади от олиото и се пуска в топлия сироп. Готовото джелеби не трябва да седи много във сиропа - само за 1-2 минути и се изважда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: