Начин на приготвяне
Царевицата се смила на едро, добавя се 1 кг захар и 3 л вода. Оставя се така за 5 дни в топло помещение. След това се разбърква с 5 кг захар и 18 л вода, разтворени предварително заедно.
За да се провокира алкохолна ферментация в приготвената смес се вкарват 100 г хлебна мая, предварително размита в 0, 5-1 л хладка вода. Сместа се разбърква и се оставя да ферментира.
След края на ферментацията материалът се дестилира. За получаване на по-чиста ракия е добре да се дестилира само течната част, което налага ферментиралата каша предварително да се прецеди.
Остатъкът от кашата не се изхвърля - добавят се още 5 кг захар и 8 л вода. Протича втори ферментационен процес за 8-10 дни.
След това отново се прецежда и бистрата част отива за дестилация. При дестилацията се отделя първотокът и патоките.
Коментари
10кг.стара царевица/ронена/ се сварява до състояние за ядене,водата се отцежда,добавя се до 30L и се кипва с 10кг. захар.Като се охлади до 40-50 градуса се смесва с варената царевица,като се добавя 250g хлебна мая и 700ml винен оцет.След ферментацията се отцежда и в казана.Със същата царевица процедурата се повтаря.Ароматът е срахотен!!!