Начин на приготвяне
Активирайте маята, като я разтворите в малко топла вода, добавите захарта и супена лъжица брашно.
Пресейте бялото брашно, прибавете ръженото и овесените трици. Добавете сусама, зехтина и маята. Налейте още хладка водичка и замесете меко тесто.
Тестото е готово, когато спре да лепне по ръцете.
Покрийте готовото тесто с чиста кърпа и оставете да втаса. Този вид тесто втасва малко по-бавно.
Готовото тесто оформете на питка и поставете в подходяща тавичка. Направете отгоре разрези на кръст и поръсете с бяло брашно. Оставете отново да се понадигне.
Изпечете в затоплена фурна, като постепенно увеличавате градусите до 200. Проверете питката дали е изпечена с помощта на клечка за зъби.
Хляба покрийте с чиста кърпа и оставете да поизстине преди да консумирате.
Вкусното ръжено хлебче е готово.