Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Ръжено хлебче с бира

Ръжено хлебче с бира

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Ръжено хлебче с бира
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
25/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"С каквото и ястие да хапвате това ръжено хлебче, винаги ще бъде много по-вкусно"

Необходими Продукти

  • ръжено брашно - 150 г
  • брашно от лимец - 150 г
  • мая - 10 г прясна
  • сол - 1/2 ч.л. равна
  • захар - 1 щипка
  • зехтин - 1 с.л.
  • бира - 200 мл
  • овесени ядки - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте двата вида брашно и добавете към тях солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Изсипете вътре бирата, която трябва да е на стайна температура. Натрошете маята, добавете захарта и зехтина и разбъркайте леко с лъжица, колкото да се разтворят съставките. След това замесете меко тесто.

Не е необходимо да изчаквате маята да се активира. Оформете тестото на топка и поставете в купа, покрито с фолио и кърпа.

Оставете на топло да втаса докато удвои обема си. При мен стана за около 40 минути.

На лист хартия за печене поръсете равномерно овесените ядки. Върху тях сложете тестото и с ръце оформете хлебчето на правоъгълна или кръгла форма в зависимост от съда, в който ще печете.

Заедно с хартията прехвърлете във формата за печене. Направете няколко разреза с остър нож и оставете отново да втаса за още 20-30 минути.

Изпечете хлебчето в загрята фурна на 200 градуса за около 35 минути.

След изпичане завийте в чиста памучна кърпа и поставете върху решетка докато се охлади.

Ръженото хлебче с бира е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: