Начин на приготвяне
Рецептата е много проста и много ефикасна.
Почистете ябълките, ако има изгнило по тях. Измийте ги и ги нарежете на четвъртинки, без да отстранявате семенната част.
Напълнете трилитрови буркани с ябълки, като оставите два пръста до гърлото на буркана ненапълнено. Изсипете захар по една ч.ч. на буркан и напълнете до горе с хладка, нехлорирана вода.
Така може да си приготвите няколко буркана. Изсипете ги в подходящо бидонче, сложете от гъбата (това е специална гъба, която сама се възпроизвежда и размножава. Ако нямате такава, трябва да си набавите от някой, който вече е приготвял такъв оцет, но знам, че става и без нея).
Затворете плътно с капак и оставете на хладно за 20 дни, като разбърквате от време на време с дървена лъжица.
Готовия домашен оцет прецедете и затворете в подходящи бутилки. И въпреки всичко на дъното се образува утайка, но това не бива да ви притеснява.
Ароматният домашен ябълков оцет е готов.
Виж също как се избистря ябълковия оцет, какви са ползите от приема на ябълков оцет и как се прави истински ябълков оцет без консерванти.
Коментари