Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Домашен оцет»Ароматен домашен ябълков оцет

Ароматен домашен ябълков оцет

редакция:
Ароматен домашен ябълков оцет4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Забравете за химиите в магазина, пригответе си лесно домашен ябълков оцет!"

Необходими Продукти

  • ябълки
  • захар
  • вода
  • гъба - от миналогодишен оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е много проста и много ефикасна.

Почистете ябълките, ако има изгнило по тях. Измийте ги и ги нарежете на четвъртинки, без да отстранявате семенната част.

Напълнете трилитрови буркани с ябълки, като оставите два пръста до гърлото на буркана ненапълнено. Изсипете захар по една ч.ч. на буркан и напълнете до горе с хладка, нехлорирана вода.

Така може да си приготвите няколко буркана. Изсипете ги в подходящо бидонче, сложете от гъбата (това е специална гъба, която сама се възпроизвежда и размножава. Ако нямате такава, трябва да си набавите от някой, който вече е приготвял такъв оцет, но знам, че става и без нея).

Затворете плътно с капак и оставете на хладно за 20 дни, като разбърквате от време на време с дървена лъжица.

Готовия домашен оцет прецедете и затворете в подходящи бутилки. И въпреки всичко на дъното се образува утайка, но това не бива да ви притеснява.

Ароматният домашен ябълков оцет е готов.

Виж също как се избистря ябълковия оцет, какви са ползите от приема на ябълков оцет и как се прави истински ябълков оцет без консерванти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Много добър вкус вече ме купувам от магазина
07.06.2019 09:30
1
Дани
Дани
Утайката, както сте написала, не е притеснителна, дори напротив, там се съдържат много полезни вещества. Когато се ползва оцета е препоръчително бутилката да се разклаща за да се разпредели тази утайка равномерно и да може да влиза в подправените ястия, за да има ефект от нея.
14.06.2017 12:38
5
Николина Панчева
Николина Панчева
аз приготвям такъв оцет но наи добре се получава ако буркана още в началото се постави на полусянка и не се затваря плътно а се покрива с тензуг и се бърка всеки ден .просто споделям опит .
11.06.2017 10:10
18