Начин на приготвяне
Филето от сьомга трябва да се посоли и в него да се втрият настърганата лимонова кора /1 с.л./ и пресования или нарязан на ситни кубчета чесън /2 скилидки/.
В дълбок съд се смесват соевият сос, течният мед, водата и зехтинът.
Разбъркват се до получаване на хомогенна смес и се залива филето от сьомга. То се оставя в тази марината за минимум един-два часа в хладилник.
След това се поставя в тава /препоръчвам да използвате хартия за печене/ заедно с маринатата и се пече на умерена фурна около половин час, като периодично трябва да се полива с маринатата по време на печенето.
Маринованата сьомга е страхотна на вкус и се сервира гореща, като по желание може да я украсите с резен лимон.
За гарнитура последният път добавих варени картофи с червен салатен лук, подправени със зехтин и бял балсамов оцет.
Сьомгата с мед и соев сос е готова.