Начин на приготвяне
Маслото и захарта за карамела се карамелизират до светъл карамел на дъното на тавичка с диаметър 25- 26 см, ако искате да е по- дебел диаметърът, може да е 22- 23 см, но това може би ще се отрази на времето на печене. След което карамелът се разстила равномерно.
При печенето на сладкиша той ще продължи да се карамелизира. Върху него се нареждат бананите, нарязани на кръгчета.
Маслото за тестото се разтопява и се оставя леко да се охлади. Към него се добавят захарта и яйцето и се разбиват с миксер до получаване на еднородна кремообразна консистенция. Добавят се брашното, прясното мляко и ромът (есенцията), щипката сол и бакпулверът и отново се разбива.
Около 2/3 от тестото се изсипва върху бананите, а към останалата част от тестото се добавя какаото и с шпатула се разбърква добре. Изсипва се върху бялото тесто и с помощта на вилица се разбърква в повърхността на бялото, за да станат шарки.
Пече се на 180 градуса за 40- 45 минути или докато клечката излезе суха. Оставя се да почине 5 минути, след което се обръща върху поднос.
По желание върху останалия по дъното на тавичката карамел се сипва една кафяна чашка вода, нагрява се за малко да се разтвори карамелът и банановият сладкиш се сиропира.
Коментари