Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с банан и крем

Сладкиш с банан и крем

Сладкиш с банан и крем
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"В сърцето и в стомаха винаги има място за още един сладкиш, нали"

Необходими Продукти

  • блат
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • захар - 4 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • какао - 2 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • ядки - 2 с.л. смлени орехи или лешници
  • крем
  • заквасена сметана - 300 г
  • течна сметана - 150 мл
  • мед - 4 - 5 с.л.
  • желатин - 1
  • банани - 1 бр.
  • шоколад - 50 г с 1 ч.л. масло /декорация с разтопен/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С миксер се разбиват яйцата със захарта и ванилията. Добавя се кисело мляко, брашно с бакпулвер, смлени орехи и какао.

Разбърква се като кексова смес и сипваме върху хартия в тава 30 на 20 см. Печем блат в загрята фурна 170°C до суха клечка около 20 минути.

Изважда се и охлаждаме блата.

Приготвя се кремът, но първо се приготвя желатинът, като се разбърква с 50 мл студена вода на каша и оставяме да стегне.

В купа смесваме заквасена и течна сметана и мед. За кратко се разбърква с миксера, да остане мека, не твърда.

В мв се разтопява желатинът за 15-20 секунди и сипваме в крема.

С телена бъркалка се смесва добре с крема.

В малка продълговата форма за кекс се изрязва лента от блата и поставяме във формата. Отгоре се нареждат парчета банан, срязан на две половинки.

Залива се с крема и с вилица се минава като шарка.

Разтопява се черен шоколад, 1 ч.л. масло и при нужда - лъжичка прясно мляко. Когато се охлади, сипваме в хартиена фунийка с отрязано връхче и се декорира сладкишът с шоколадова мрежа.

Банановият сладкиш се оставя за 4-5 часа в хладилника.

Нарязва се на парчета и сервираме.

Леко и свежо сладкишче, идеята е от нета!

Да ви е сладко, на мен ми беше!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: