Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Люти чушки и моркови в буркан

Люти чушки и моркови в буркан

Елена КавакЕлена Кавак
Новак
105997
Люти чушки и моркови в буркан
Снимка: Елена Кавак
1 / 2
05/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
100
"Изпробвана рецепта за люти чушки, която любителите на чушлетата обожават."

Необходими Продукти

  • люти чушки - 300 г
  • моркови - 500 г
  • копър - 1 връзка
  • лук - 2 глави
  • чесън - 1 глава
  • бахар - 1 пакетче
  • черен пипер - 1 пакетче на зърна
  • захар - по 2 ч.л. на буркан
  • сол - по 1 ч.л. на буркан
  • оцет - 2 шишета от 750 мл винен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките се напукват съвсем леко на котлона. Оставят се да изстинат за да заемат по-малко място в буркана.

Морковите се почистват и нарязват на тънки ленти. Лукът се нарязва на колелца.

Започваме да редим бурканите, като най-отдолу слагаме малко лук и 1-2 скилидки чесън, 1-2 зърна бахар и черен пипер. Подреждаме чушките изправени и възможно най-плътно една до друга. Между тях поставяме и тънко нарязаните моркови на лентички, така че бурканът да е уплътнен максимално.

Върху вече подредените чушки слагаме копър и по 2 чаени лъжици захар и 1 чаена лъжица сол.

Приготвяме маринатата в следното съотношение 3:1 оцет:вода /3 части оцет - 1 част вода/, която оставяме да заври на котлона. Чушките се заливат с врялата марината плътно да гърлото на буркана, затварят се и се обръщат периодично първите 2-3 дни от приготвянето им.

Готови са за консумация след около 10 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
На 300 гр чушлета литър и половина оцет,Добре ли сте?
13.10.2022 09:10
1
Teodor Ikonomov
Teodor Ikonomov
Много добри!!
04.08.2020 12:59