Начин на приготвяне
Чушките се напукват съвсем леко на котлона. Оставят се да изстинат за да заемат по-малко място в буркана.
Морковите се почистват и нарязват на тънки ленти. Лукът се нарязва на колелца.
Започваме да редим бурканите, като най-отдолу слагаме малко лук и 1-2 скилидки чесън, 1-2 зърна бахар и черен пипер. Подреждаме чушките изправени и възможно най-плътно една до друга. Между тях поставяме и тънко нарязаните моркови на лентички, така че бурканът да е уплътнен максимално.
Върху вече подредените чушки слагаме копър и по 2 чаени лъжици захар и 1 чаена лъжица сол.
Приготвяме маринатата в следното съотношение 3:1 оцет:вода /3 части оцет - 1 част вода/, която оставяме да заври на котлона. Чушките се заливат с врялата марината плътно да гърлото на буркана, затварят се и се обръщат периодично първите 2-3 дни от приготвянето им.
Готови са за консумация след около 10 дни.
Коментари