Начин на приготвяне
Почистваме черешите от костилките. Преди това ги измиваме добре. След почистването им пак ги мием.
Слагаме почистените череши в тенджера и слагаме захарта отгоре им. Оставяме ги така за 8 часа. Докато са били със захарта, са отделили сок. Слагаме съда на котлона на тих огън.
Разбъркваме. Махаме пяната, която се образува с решетъчна лъжица. След като почни да се сгъстява сокът, сладкото е готово.
Към края следим за желаната гъстотата. Прибавяме ромовата есенция почти в края. Разбъркваме. Слагаме 1 ч.л. лимонена киселина, 3 мин. преди да е готово сладкото.
Преди това си измиваме малки бурканчета. След като изсъхнат, трябва да ги напълним със сладкото. Сладкото се слага още горещо в бурканчетата.
Затваряме ги капачките, които също сме измили и подсушили. Обръщаме затворените бурканчета.