Начин на приготвяне
Картофите се почистват, обелват, нарязват и се слагат в йенски съд (по-големите от тях трябва да нарежете). Добавете към тях 2-3 с.л. олио и сварете почти до готовност.
Бланширайте спанака за минутка във вряща подсолена вода. След това го изплакнете със студена вода, отцедете и нарежете на ситно.
Маслото се разтопява в тиган, добавя се брашното, разбърква се и се запържва до златисто – 1-2 минути. Разредете със студеното прясно мляко, разбъркайте и овкусете с подправките.
Разпредете картофките в гювечето, поръсете ги с копър, покрийте със сирене и спанак. Залейте ги със соса, поръсете отново с натрошено сирене, червен пипер и сминдух на вкус.
Сложете гювечетата в студена фурна, пуснете я на 220 градуса и печете само на горен реотан докато видите, че сиренето се зачервява.