Начин на приготвяне
Измийте добре картофите и ги сложете да се сварят в подсолена вода без да ги белите - до готовност за 20-25 минути.
Нарежете глава кромид лук и няколко слилидки чесън на ситно.
Загрейте зехтин или олио и задушете първо лука за няколко минути бъркайки.
След това прибавете чесъна и отцедения спанак. Ползвах бейби спанак и затова на съм го рязала предварително.
Задушете и спанака за кратко, след което го оставете да се охлади.
През това време обелете картофите и ги намачкайте с преса. Не го правете на пюре, нека останат и по-едри парчета.
Към картофите прибавете спанака, яйцата и всички подправки, както и сол на вкус.
Разбъркайте сместа, след което добавете яйцата и едро натрошено сирене.
Намажете тавичка със зехтин или олио и поръсете с галета.
Изсипете сместа за огретена и заравнете.
Направете малки вдлъбнатини, в които по- късно ще сложите пъдпъдъчите яйца.
Нарежете маслото на кубчета и го разпределете върху картофената смес.
Сложете огретена да се пече в загрята на 200°С фурна за 25 минути.
След това извадете от фурната, поръсете с фино настърган пармезан и сложете по едно яйце във всяко гнездо.
Върнете във фурната за още 5 минути.
Поднесете картофения огретен със спанак и падпъдъчи яйца леко охладен със свежа сезонна салата, а защо не и с чаша студен таратор за лек обяд или вечеря.
Добър апетит!
Коментари