Въздушна салата

редакция:
МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Въздушна салата
Снимка: Марияна
1 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Въздушна салата, не защото е лека, а защото вкусът ѝ буквално ще ви изстреля във въздуха, на седмото небе!"

Необходими Продукти

  • майонеза - 1 бр. лека
  • яйца - 5 бр.
  • картофи - 1 1/2 кг.
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • моркови - 3 бр.
  • кисели краставички - 1 буркан /омния/ или мариновани
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • кашкавал - 1/2 ч.ч. настърган
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Слагаме на котлона тенджера с вода. Обелваме картофите. Слагаме ги в дълбока тенджера и ги варим с малко сол. След като ги сварим, ги отцеждаме добре. Не трябва да са много преварени. Слагаме ги в купа и ги оставяме да се охладят.

Сваряваме яйцата до твърдо сварени. Обелваме яйцата от черупките.

Измиваме морковите, почистваме ги. Сваряваме и морковите, но да не са прекалено меки. Настъргваме кашкавала с едрото ренде. Маринованите краставички ги нарязваме на ситно като за руска салата заедно с кората.

Майонезата я слагаме в купичка и добавяме към нея киселото мляко, за да не е толкова тежка и мазна. Разбъркваме и добавяме сол на вкус.

Подреждаме си 1 чиния с настъргани моркови, 1 купичка с нарязаните на ситно краставички, 1 чиния с настърган кашкавал, 1 чиния, в която сме сложили сварените яйца, но не ги рендосваме предварително, и 1 голяма купа със сварените картофи, които също не рендосваме, преди да започнем с реденето на салатата.

Взимаме си прозрачна купа, за да може, като редим салатата, да се виждат цветовете на редовете. Първо, настъргваме картофи, около 1-2 - зависи от големината с ренде, после слагаме от настърганите моркови, следва нарязаните на ситно краставички. След това си взимаме 1 яйце и рендосваме част от него. Следва сосът от майонезата.

С лъжица си взимаме от соса и слагаме на места отгоре. Всичко се редува на няколко реда. Най-накрая завършваме със сос. Завършваме с настърган кашкавал. Поръсваме с черен пипер. От това количество стават 2 неголеми купи като на снимката.

Салатата е подходяща за печено месо. Зная я под името въздушна салата.

Става красив като е в прозрачна стъклена купа, защото се виждат няколко наредени цвята. Сервираме си в отделни плитки чини с лъжица за сервиране на салати.

Вижте също как да си направите класическата картофена салата или любимата солена торта за салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
512
43
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Краси
Краси
Майонезата не е за препоръчване да се консумира, особено от хора с висок холестерол ...
05.02.2017 21:05
9
18
Тодорка
Тодорка
много ми хареса
19.01.2017 19:24
9
4