Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Картофена Салата»Въздушна картофена торта

Въздушна картофена торта

Потребител#167180Потребител#167180
Готвач
2782k3632k1
Въздушна картофена торта
Снимка: Потребител#167180
1 / 5
11/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Време е за едно истинско картофено изкушение, което върви както като основно ястие, така и като мезе"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • шунка - 2 бр. бомбичка
  • кисели краставички - 1 буркан
  • яйца - 5 бр. сварени
  • за соса
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 200 мл
  • сол - 1/2 к.л.
  • лимонтузу - 1 щ.
  • кисело мляко - 3 с.л. 3.6%
  • за украсата
  • яйца - 3 бр. от декоративни кокошки
  • яйца - 10 бр. от пъдпъдък
  • магданоз - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме картофите. Обелваме. Сваряваме яйцата. Обелваме. От яйцето и олиото правим домашна майонеза с пасатор. В дълбок и тесен съд слагаме яйцето и олиото.

Поставяме пасатора на дъното и пускаме, щом започне да се сгъстява леко, издърпваме нагоре пасатора и така, докато се получи майонезата. Подправяме с щипка лимонтозу и сол на вкус.

Към овкусената майонеза добавяме киселото мляко и разбъркваме хубаво до получаването на еднородна смес. Във форма за торта с отделящо се дъно (24 см) подреждаме салатата.

Настъргваме картофи, докато покрият дъното на формата. Отгоре като втори ред настъргваме яйца. Слагаме няколко лъжици от соса. Отгоре настъргваме шунка, след това-мариновани краставички.

Пак няколко лъжици сос. И започваме отначало-настъргваме картофи, после яйца следва сос, шунка, мариновани краставички и отново сос. Завършваме с настъргани картофи.

Украсата на вашата солена торта е пожелание и плод на вашата фантазия! След като престои няколко часа в хладилник, може да се отстрани рингът на тортата.

Яйцата за украсата се сваряват и обелват. Разполовяват се на две равни части. Едната част от жълтъка се използва за тичинка на маргаритката по средата на салатата, белтъчните половини от декоративните кокошки се подреждат около жълтъка.

Пъдпъдъчите яйца внимателно се обелват и разрязват на две равни части, от тях се оформят малките, външни полумаргарити. Стръкчета магданоз за украса и цвят!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Краси Начев
Краси Начев
Много добре! Ще добавя и няколко нарязани на шайби маслини.
19.05.2018 23:55
1
Наталиа Петрова
Наталиа Петрова
Снимката ме привлече да опитам рецептата и определено не съжалявам!
08.04.2016 13:24
2
1
Покажи всички подкоментари
Мариела Енева
Мариела Енева
В моя край слагаме и мариновани моркови и соса е малко по - различен. Но салатата е страхотна!
20.03.2016 17:08
1
1
Покажи всички подкоментари
Pressy
Pressy
Изглежда страхотно !
13.03.2016 01:50
1
1
Покажи всички подкоментари
altera
altera
Видях рекламата на рецептата във фейзбук и специално заради украсата реших да я прочета. Мисля да я пробвам, изглежда на вкусно ястие.
12.03.2016 01:58
1
1
Покажи всички подкоментари
Анелия Терзиева
Анелия Терзиева
Красота!
11.03.2016 14:39
2
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотна е,снимките проговарят-"изяж ме" :)
Украсата е добре измислена,определено ти се отдава :)
11.03.2016 11:08
5
1
Покажи всички подкоментари