Начин на приготвяне
Количеството и вида на продуктите е по желание и предпочитание. Купувам произволно зеленчуците и колкото излезе - толкова.
Всички зеленчуци се измиват, почистват и нарязват. Лука нарязвам на тънки полумесеци. Ползвам компотени буркани или на винт, но от тези, които са поне 680 мл. До ръба в долната част на бурканите наливам оцет, след което ги пълня с нарязаните зеленчуци.
Когато подготвените зеленчуци свършат и бурканите са пълни, доливам вода догоре. В тенджера на печката изливам течността от бурканите, като придържам, за да не изпаднат сухите съставки. Добавям още малко вода, за да се компенсира загубата на течност при преливането.
Включвам котлона да загрява. Слагам толкова лъжици сол, колкото са бурканите. Принципно захарта е толкова колкото и солта. В моето семейство не се харесват много туршиите, в които захарта се усеща осезаемо и затова аз слагам захар наполовина, дори по-малко отколкото е солта, но всеки да сложи според предпочитанието.
Добавям дафинов лист, черен пипер, бахар, синапено семе. Като заври хубаво саламурата изливам върху зеленчуците. Слагам капачките на бурканите и около 10 мин. оставям зеленчуците да се затоплят. След което връщам саламурата в тенджерата и завира още веднъж, като през това време бурканите отново са с поставени капачки, за да се запази максимално топлината.
След повторното завиране, заливам с врялата саламура зеленчуците и запечатвам веднага. Обръщам бурканите и след като изстинат ги прибирам. Да ви е сладко!
Коментари