Начин на приготвяне
Замесва се тесто от разтворената в прясното мляко мая, захарта, яйцата, солта, олиото, ванилията и брашното. Оставя се да втаса за 20 минути. Премесва се отново и се разделя на четири равни части, всяка се оформя на топче.
Всяко топче се разточва на кора. Взема се една кора, маже се обилно с разтопеното масло и се поръсва с орехите, отгоре се слага втората кора, която също се маже с разтопено масло. Навива се на руло, усуква се и се подрежда в намаслена тава.
Процедурата се повтаря и с останалите две кори. Баницата се оставя да втаса за 15 минути, нарязва се на парчета и се слага да се пече на 180 градуса за 30-35 минути.
Докато баницата се пече, се приготвя сиропът: захарта и водата се смесват, след като заври, се добавя лимоновия сок и ванилията.
Горещата баница се полива със студен сироп.