Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сиропирана сладка баница с орехи

Сиропирана сладка баница с орехи

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7182
Сиропирана сладка баница с орехи
Снимка: Gergana Tsvetanova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
"Сиропирано съвършенство за скъпи гости"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 600 г
  • мая - 1/3 кубче прясна
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 бр.
  • За сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лимони - сока на 1/2 лимон
  • ванилия - 1
  • Още
  • масло - 125 г разтопено за намазване на корите
  • орехи - 300 г смлени орехови ядки за поръсване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесва се тесто от разтворената в прясното мляко мая, захарта, яйцата, солта, олиото, ванилията и брашното. Оставя се да втаса за 20 минути. Премесва се отново и се разделя на четири равни части, всяка се оформя на топче.

Всяко топче се разточва на кора. Взема се една кора, маже се обилно с разтопеното масло и се поръсва с орехите, отгоре се слага втората кора, която също се маже с разтопено масло. Навива се на руло, усуква се и се подрежда в намаслена тава.

Процедурата се повтаря и с останалите две кори. Баницата се оставя да втаса за 15 минути, нарязва се на парчета и се слага да се пече на 180 градуса за 30-35 минути.

Докато баницата се пече, се приготвя сиропът: захарта и водата се смесват, след като заври, се добавя лимоновия сок и ванилията.

Горещата баница се полива със студен сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: