Двойно висока и пухкава пита

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
1511
1413
1545
5
25/09/2018
"Когато питката е двойно по-висока и пухкава, тя е и двойно по-вкусна "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции15
Сготви+1 точка
28 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо220 123
  • Преглеждания за месеца978
  • Преглеждания за седмицата88
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена28

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам първо брашното със солта в голям съд. В по голяма купа активирам маята със 150 мл мляко, 1 с.л захар и 1 лъжица брашно.

Когато маята е готова и съм разбила яйцата с другите продукти замесвам тесто не много твърдо. Покривам го и оставям на топло да втаса. Тестото деля на 3 части като едната е по-малка.

От по-големите части всяка деля на 2 и всяка разточвам на кора, получените 2 кори слагам една върху друга, като съм намазала едната с олио или масло. Навивам ги заедно и полученото руло режа на колкото триъгълника искам, в моя случай са 7. От другите 2 по същия начин и пак получавам 7 триъгълника.

В голяма висока тава редя всичките триъгълници като цвете. От малкото топче тесто също разточвам кора, мажа с масло и навивам на руло, режа на тесни рулца около 1 см и редя в центъра на питката като друго цвете. Оставям питката да втаса и мажа с разбитото яйце, мляко и олио.

По желание се поръсва питката със семена и пека в загрята фурна. Също по желание е декорацията от малки и големи бели сърца, които суша във фурната.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Ваня Георгиева
Печена е в старите електрически тенджери (алуминиеви). Ползвам само долната част защото е висока и е много подходяща за високи пухкави питки.
0
1
Nevdie Sheip
Nevdie Sheip
10.01.2020 00:43
Kolko e golqma tavata
3
0
Елена Стефанова Йорданова
Страхотна дундавелка!
4
4