Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко. Оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Прибавете към брашното сместа с маята, олиото, оцета и замесете меко тесто, което не лепне.
Намажете тестото с малко олио и го поставете в купа, покрито с фолио, да втаса, докато удвои обема си.
След това разделете тестото на 5 равни части, които оформете на топчета. Наредете ги върху набрашнена повърхност на разстояние едно от друго и ги покрийте с кърпа, за да не се образува коричка.
Разтопете маслото и натрошете сиренето.
Разточете всяко топче тесто на много тънка кора, като ползвате по малко брашно.
Намажете с разтопено масло и поръсете със сирене. След това навийте на хлабаво руло и оформете охлюв.
Отново разточете на тънък кръг с дебелина около 0. 5 см и наредете на работния плот, като ги покриете с кърпа.
Щом разточите всички, загрейте тиган с дебело дъно, който намажете с малко олио. Най-добре е да се пекат на сач, но аз не разполагам с такъв.
Степента на котлона трябва да е средна, за да се изпекат добре. От възможни 6 степени, пекох на 3-та.
Започнете от първата разточена.
Щом я поставите в тигана намажете и горната страна с олио, така като ги обръщате няма да се налага да намазнявате тигана.
Печете гьозлеметата общо 6-7 минути всяка, като ги обръщате поне два пъти от всяка страна, което ще рече на всяка минути и половина.
Аз ги пекох малко повече, защото така ги обичаме.
Готовите гьозлемета намажете още горещи с масло.
Двойното токано е готово.