Двойно токано

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Двойно токано
Снимка: Росица Петрова
1 / 9
04/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
5
"Сервирайте тези вкусни гьозлеми топли с чаша айран за закуска на вашето семейство"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 220 мл
  • мая - 10 г прясна (1/4 кубче)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • брашно - 350 г + още за разточване
  • сирене - около 200 г
  • масло - 50 г
  • олио - за намазване на тигана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко. Оставете за 10 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Прибавете към брашното сместа с маята, олиото, оцета и замесете меко тесто, което не лепне.

Намажете тестото с малко олио и го поставете в купа, покрито с фолио, да втаса, докато удвои обема си.

След това разделете тестото на 5 равни части, които оформете на топчета. Наредете ги върху набрашнена повърхност на разстояние едно от друго и ги покрийте с кърпа, за да не се образува коричка.

Разтопете маслото и натрошете сиренето.

Разточете всяко топче тесто на много тънка кора, като ползвате по малко брашно.

Намажете с разтопено масло и поръсете със сирене. След това навийте на хлабаво руло и оформете охлюв.

Отново разточете на тънък кръг с дебелина около 0. 5 см и наредете на работния плот, като ги покриете с кърпа.

Щом разточите всички, загрейте тиган с дебело дъно, който намажете с малко олио. Най-добре е да се пекат на сач, но аз не разполагам с такъв.

Степента на котлона трябва да е средна, за да се изпекат добре. От възможни 6 степени, пекох на 3-та.

Започнете от първата разточена.

Щом я поставите в тигана намажете и горната страна с олио, така като ги обръщате няма да се налага да намазнявате тигана.

Печете гьозлеметата общо 6-7 минути всяка, като ги обръщате поне два пъти от всяка страна, което ще рече на всяка минути и половина.

Аз ги пекох малко повече, защото така ги обичаме.

Готовите гьозлемета намажете още горещи с масло.

Двойното токано е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: