Начин на приготвяне
Пресявам първо брашното със солта в голям съд. В по голяма купа активирам маята със 150 мл мляко, 1 с.л захар и 1 лъжица брашно.
Когато маята е готова и съм разбила яйцата с другите продукти замесвам тесто не много твърдо. Покривам го и оставям на топло да втаса. Тестото деля на 3 части като едната е по-малка.
От по-големите части всяка деля на 2 и всяка разточвам на кора, получените 2 кори слагам една върху друга, като съм намазала едната с олио или масло. Навивам ги заедно и полученото руло режа на колкото триъгълника искам, в моя случай са 7. От другите 2 по същия начин и пак получавам 7 триъгълника.
В голяма висока тава редя всичките триъгълници като цвете. От малкото топче тесто също разточвам кора, мажа с масло и навивам на руло, режа на тесни рулца около 1 см и редя в центъра на питката като друго цвете. Оставям питката да втаса и мажа с разбитото яйце, мляко и олио.
По желание се поръсва питката със семена и пека в загрята фурна. Също по желание е декорацията от малки и големи бели сърца, които суша във фурната.
Научи също как се украсява питка или опитай нашите памук погачи.
Коментари