Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Двойно висока и пухкава пита

Двойно висока и пухкава пита

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Двойно висока и пухкава пита
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
25/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
15
"Когато питката е двойно по-висока и пухкава, тя е и двойно по-вкусна"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр
  • прясно мляко - 700 мл
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 2 с.л.
  • мая - 1.5 кубче
  • брашно - около 2 кг
  • масло - или олио за намазване корите
  • сусам
  • мак
  • за намазване на питката
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам първо брашното със солта в голям съд. В по голяма купа активирам маята със 150 мл мляко, 1 с.л захар и 1 лъжица брашно.

Когато маята е готова и съм разбила яйцата с другите продукти замесвам тесто не много твърдо. Покривам го и оставям на топло да втаса. Тестото деля на 3 части като едната е по-малка.

От по-големите части всяка деля на 2 и всяка разточвам на кора, получените 2 кори слагам една върху друга, като съм намазала едната с олио или масло. Навивам ги заедно и полученото руло режа на колкото триъгълника искам, в моя случай са 7. От другите 2 по същия начин и пак получавам 7 триъгълника.

В голяма висока тава редя всичките триъгълници като цвете. От малкото топче тесто също разточвам кора, мажа с масло и навивам на руло, режа на тесни рулца около 1 см и редя в центъра на питката като друго цвете. Оставям питката да втаса и мажа с разбитото яйце, мляко и олио.

По желание се поръсва питката със семена и пека в загрята фурна. Също по желание е декорацията от малки и големи бели сърца, които суша във фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Печена е в старите електрически тенджери (алуминиеви). Ползвам само долната част защото е висока и е много подходяща за високи пухкави питки.
10.01.2020 22:24
5
1
Nevdie Sheip
Nevdie Sheip
Kolko e golqma tavata
10.01.2020 00:43
4
1
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Страхотна дундавелка!
08.10.2016 13:31
5
4
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Аз пека питките си на 160 градуса, моята печка е по-силна явно защото съм чела че пекат на 180 но за мен това е прекалено много висока температура. Времето за което се пече е 40 - 45 минути, по ниските си питки пека за около 35-40 минути.
02.10.2016 16:43
9
1
Пламен Атанасов
Пламен Атанасов
Никъде не е спомената температурата на печене.Ако може да я напишете.Също и времето(макар ,че там при различните фурни се получава малка разлика)
02.10.2016 16:01
11
2
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Благодаря Гергана и ти имаш хубава питка която коментирах че е бухнала много добре само малко печката ти я явно не пече равномерно.
29.09.2016 16:38
4
1
2
Покажи всички подкоментари
Gergana Tsvetanova
Gergana Tsvetanova
Прекрасно,майстор сте!
29.09.2016 16:27
5
1