Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Експресна торта с шоколад и банани

Експресна торта с шоколад и банани

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Експресна торта с шоколад и банани4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Общо
25 мин.
Порции
12
"Знаете, че никак на можем да устоим на съчетанието шоколад и банани, дори няма се опитаме"

Необходими Продукти

  • блатове за торта - 3 бр.
  • банани - 2 бр.
  • течен шоколад - 400 г
  • заквасена сметана - 600 г
  • за шоколадовия ганаш
  • шоколад - 200 г
  • сладкарска сметана - 200 мл течна
  • масло - 30 г
  • за украса
  • банани
  • лимони - сок от 1 бр.
  • мента - листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази торта се приготвя изключително лесно, бързо и е подходяща за всякакви поводи, включително и за ненадейно посетили ви гости. Течният шоколад и маслото да са със стайна температура.

Направете крема за тортата, като сложите в купа сметаната и течния шоколад, разбъркайте със шпатула до пълното им смесване, не разбивайте с миксер, защото сметаната ще се втечни и после по трудно ще стегне.

Нарежете бананите на тъни колелца или парчета. Сложете в голям поднос една лъжичка от крема и го размажете по дъното му, сложете първия блат. Така блатът ще се залепи за подноса и няма да се мести, докато оформяте тортата.

Разделете на око крема, така че да ви стигне за намазване на трите блата. Намажете първия блат с крема, сложете малко от нарязаните банани и захлупете с втория блат, намажете отново с крем и сложете банани, поставете последния блат и намажете с останалия крем като обиколите и страните на тортата. Оставете тортата в хладилника да стяга.

През това време направете шоколадовия ганаш, с който да довършите тортата. Загрейте сметаната на котлона, преди да заври я махнете и добавете начупения шоколад и маслото. Оставете така за около минута, и след това разбъркате до получаване на гладка хомогенна шоколадова маса.

Оставете на страни за няколко минути за се охлади и полейте с нея тортата. С помощта на нож разпределете ганаша по цялата торта и сложете в хладилника. Нарежете няколко парчета банан и ги полейте със лимонов сок, за да не потъмнеят. Поставете ги върху тортата и завършете с листенца мента.

Украсата е по ваш избор, моята е семпла, но това беше възможно най-бързата , която можех да измисля. Хубаво е тортата да престои няколко часа в хладилника, за да стегне добре крема, може също да ползвате желатин или стабилизатор за сметана. Моята нямаше как да я чакаме да стяга много и при разреза, кремът не беше още стегнал, но пак се изяде за нула време :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: