Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбъркват до побеляване, след което добавяме внимателно олиото, киселото мляко и ванилията и разбъркваме с по-бавни обороти на миксера или с шпатула.
В 1 ч.ч. брашно добавяме бакпулвер, пресяваме ги заедно, като ги добавяме и тях в сместа (може да се наложи още брашно, до получаването на кексова смес), разбърква се само на една страна още в началото, за да не спаднат яйцата. Затова и като се прибави брашното се внимава :)
В една чиния се отделя част от сместа и се пресява в нея какаото, разбърква се хубаво.
В кексовата форма, която предварително сме намазали с олио и набрашнили, се изсипва светлата смес, върху нея по желание може са се пресее с цедка или сито малко кафе (около 1 с.л.) и се добавя кафявата смес. Пече се на 180-200 градуса без вентилатор.
След като кексът е готов и е изстинал, се прави шоколадовата глазура и се полива с нея.
Кексът с два цвята от тефтера на мама е любим десерт.
Коментари