Начин на приготвяне
Фурна -200-220 градуса; Тавичка -йена - около - 30х20 см.
В по-голяма купа се смесват консервите домати, водата, зехтин, босилек наситнен, риган, чесън, пасиран или нарязан на много ситно, сол, черен пипер и се прибавят фусилите. Разбърква се.
Цялата смес се изсипва в тавичката и се заглажда. Отгоре се поставят плътно тънко нарязани кръгове от пресен домат. Пече се на 220 градуса за около 30-40 мин.
След като са готови фусилите, при поднасяне на всяка порция се поръсва обилно настърган пармезан или се оставя в купичка на масата и с лъжица всеки си добавя на вкус.
Източник: италианска кухня
Забележка: Фусилите предварително не са варят!
Изключителна рецепта за тези които обичат бързи, постни и вкусни италиански ястия.
Още при приготвянето на тази рецепта започна да се разнася прекрасен аромат. Силно я препоръчвам, но наистина посипана с пармезан.
Добавих от себе си и пеперончино за по-силен и ярък вкус, но с него не прекалявайте, защото е много силно люта подправка.
Поканих днес четири приятелки на едно матине и те останаха приятно изненадани. Добавих и чаша хубаво червено италианско вино.