Начин на приготвяне
Поставяме каймата в стъклена купа с подходяща големина.
Правим кладенче в нея и там поставяме яйцето и галетата. Прибавяме накиснатата в прясното мляко филия хляб, като не я отцеждаме напълно.
Кашкавала настъргваме на ситно ренде и го добавяме към сместа.
Овкусяваме каймата с дъхавата чубрица, черен и лютив пушен червен пипер, риган и сол на вкус.
Тайната на сочните кюфтета е добре омесената кайма.
Омесваме я в продължение на 10-15 минути, като топим ръцете си в студена газирана вода.
Покриваме купата с фолио и я поставяме в хладилник за едно денонощие.
На следващия ден прибавяме нарязаните на ситно пресен зелен лук и магданоз, а мастта добавяме леко разтопена.
Отново замесваме каймата с останалите съставки в продължение на 30 минути, като топим непрекъснато ръцете си в газирана вода.
От сместа оформяме еднакви по големина кюфтета.
Покриваме ги със стреч фолио и ги поставяме за около 2-3 часа в хладилника.
Запичаме ги в предварително загрята фурна до готовност - за около 20 -25 минути.
Приготвянето на доматения сос става лесно, защото запичам всичко във фурната заедно с кюфтетата – на втория ред.
За целта почистваме и нарязваме доматите на едри резенчета.
Поставям ги в тава, постлана с хартия за печене. Нарязвам лука на полумесеци и го подреждам около доматите. Чушките също нарязвам на едри кубчета. Поръсвам със зехтин и доматеното пюре. Добавям нарязания чесън, овкусявам със сол и черен пипер.
Запичаме всичко в загрята на 160 градуса фурна за около 1 час. Семената кориандър загряваме леко в сух тефлонов тиган, за да освободят ароматите си. Смилам ги в блендер.
В него смилам и още горещите запечени домати. Подправям със захар и сол, ако е необходимо.
Тези печени кюфтета с ароматни подправки и доматен сос са невероятно вкусна комбинация от вкусове и аромати.
Коментари