Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Печени кюфтета с ароматни подправки и доматен сос

Печени кюфтета с ароматни подправки и доматен сос

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Печени кюфтета с ароматни подправки и доматен сос
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Ястието е готово и със сигурност ще ви хареса - има печени кюфтета, какво друго ви трябва"

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • кайма - 1 кг по ваш избор
  • кашкавал - 100 г
  • яйце - 1 бр.
  • прясно мляко - 60 мл
  • стар хляб - средата на 1 филия
  • галета - 3 с.л.
  • пресен лук - 1 връзка
  • магданоз - ½ връзка
  • мащерка - 3 - 4 стръкчета, свежа
  • риган - 1 с.л., изсушена билка
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • лют пипер - на люспи по желание
  • мас - 1 с.л.
  • газирана вода
  • За доматения сос
  • домати - 1 кг
  • червени чушки - 2 бр.
  • люти чушки - 1 бр. червена, по желание
  • лук - 4 глави, средна големина
  • чесън - 5 скилидки
  • доматено пюре - 50 мл
  • пудра захар - 1 с.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • кориандър - 1/2 ч.л. семена
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - прясно смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставяме каймата в стъклена купа с подходяща големина.

Правим кладенче в нея и там поставяме яйцето и галетата. Прибавяме накиснатата в прясното мляко филия хляб, като не я отцеждаме напълно.

Кашкавала настъргваме на ситно ренде и го добавяме към сместа.

Овкусяваме каймата с дъхавата чубрица, черен и лютив пушен червен пипер, риган и сол на вкус.

Тайната на сочните кюфтета е добре омесената кайма.

Омесваме я в продължение на 10-15 минути, като топим ръцете си в студена газирана вода.

Покриваме купата с фолио и я поставяме в хладилник за едно денонощие.

На следващия ден прибавяме нарязаните на ситно пресен зелен лук и магданоз, а мастта добавяме леко разтопена.

Отново замесваме каймата с останалите съставки в продължение на 30 минути, като топим непрекъснато ръцете си в газирана вода.

От сместа оформяме еднакви по големина кюфтета.

Покриваме ги със стреч фолио и ги поставяме за около 2-3 часа в хладилника.

Запичаме ги в предварително загрята фурна до готовност - за около 20 -25 минути.

Приготвянето на доматения сос става лесно, защото запичам всичко във фурната заедно с кюфтетата – на втория ред.

За целта почистваме и нарязваме доматите на едри резенчета.

Поставям ги в тава, постлана с хартия за печене. Нарязвам лука на полумесеци и го подреждам около доматите. Чушките също нарязвам на едри кубчета. Поръсвам със зехтин и доматеното пюре. Добавям нарязания чесън, овкусявам със сол и черен пипер.

Запичаме всичко в загрята на 160 градуса фурна за около 1 час. Семената кориандър загряваме леко в сух тефлонов тиган, за да освободят ароматите си. Смилам ги в блендер.

В него смилам и още горещите запечени домати. Подправям със захар и сол, ако е необходимо.

Тези печени кюфтета с ароматни подправки и доматен сос са невероятно вкусна комбинация от вкусове и аромати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
изключително вкусно кюфтета, богати на вкус
13.11.2019 10:23