Начин на приготвяне
Букет гарни начин на приготвяне: Съберете на китка стръковете дафинови листа, мащерка и магданоз, завийте ги със зеленото листо праз и завържете с конец или др.
Сварете в бульон за супа или сосове, като след варенето се отстранява. Букетът гарни се използва, прикрепен към риба при печене на скара, ако е указано в рецептата, за придаване на аромат.
Гръбната вена на скаридите се почиства. Варят се в кипяща, подсолена вода съвсем малко.Бульонът се отцежда и запазва. Скаридите се белят и се запазват и главите и черупките им.
В голям тиган на средна температура се загрява олиото и се добавят главите и черупките. Често се разбъркват, докато се позапържат. Огънят се намаля леко и се добавят лукът, селърито и морковите. Оставят се да омекнат на огъня (5-7мин.). Разбърквайте от време на време, докато лукът омекне.
Залива се с бульонът от скаридите и се добавя доматът, лимоновия сок и подправките. Сместа се оставя да кипне и огъня се намаля. Оставя се да къкри под капак около 25 мин. Сместа се сваля от огъня и се прецежда, ако се налага и два пъти.
Маслото се загрява на среден огън. Брашното се добавя и бърка, докато се позапържи. Добавя се и брендито и на тънка струйка прецеденият бульон. Енергично се бърка през цялото време, за да се получи гладка смес. Добавя се останалият бульон и се подправя още, ако е необходимо.
Огънят се намаля, покрива се и се оставя да къкри 5 минути при често разбъркване.
Добавя се сметана и ако е нужно още сок от лимон. Накрая, за да се изравнят температурите, се добавят и скаридите за няколко минути.
Издава се поръсена с магданоз и хрупкаво хлебче.