Начин на приготвяне
Филийките хляб (трябва да са от по-сух хляб) срязваме на половини. На едната половина слагаме сирене и отгоре поставяме другата половина на филийката. В купа разбиваме яйцето с айряна.
Прибавяме бакпулвер и бяло брашно, колкото е необходимо, за да приготвим тесто, малко по- гъсто от боза. Ако айрянът и сиренето са по-безсолни, прибавяме и щипка сол към панировъчната смес. Нагряваме олиото на умерена температура.
Внимателно панираме филийките в тестото и изпържваме, като обръщаме да се зачервят добре от всички страни. Помагаме си с вилица и готварски щипки.
Сервираме филийките с кисело мляко. Изпържените филийки изваждаме върху скаричка, да се отдели мазнината или върху салфетка.